Школска библиотека

Sikereink

Naša škola je učestvovala na lingvističkim danima "Szarvas Gábor"u Adi

11.Oktobra 2012.g. u Adi su počeli  dani lingvistički dani"Szarvas Gábor ". U ime biblioteke i društva direktorica i pretsednica istog, dr Hódi Éva je pozdravila prisutne. 

Prvog dana je komisija,u sastavu: dr Hódi Éva, dr.Molnár Csikós László akademski prof. i Csincsik Rózsa prof. Mađarskog jezika,proglasila rezultate konkursa i podelila nagrade. 

Konkurs je raspisan za srednjoškolce, pod naslovom "Magyar a szöveg és mégsem értem"."Tekst je na mađarskom a ipak ga ne razumem" U ovoj kategorije Anett Jablonszki,  učenica naše škole osvojila III. mesto. 

Tema konkursa: Mađarski jezik postoji već odavno,još i za vladavine Turaka i preživeo je. U današnje vreme, korišćenje stranih izraza i, skraćenice ugrožavaju naš maternji jezik. Naš  govor i, rečenice kao da nisu na mađarskom jeziku. 

Primeri  na konkursu upoređunju u nedanašnji i današnji govor.Pomenuta je činjenica da postoji sve više artikala , koji nemaju uputstvo na kutiji na mađarskom,vec samo na engleskom, kineskom, nemačkom, arapskom, kao da mađarski potrošač i ne postoje. 

Prilikom vršenja službenih poslova,ograničeni smo u korišćenju jezika. 

Odgovornost je na nama mladima, da sačuvamo maternji jezik u sadašnjosti i u budućnosti.

O nama u slikama

Kontakt:

tel/fax +381/230-71-056
info@hpscoka.edu.rs
23320 Čoka
Moša Pijade 28.