Школска библиотека

Cikk

Обележен Дан толеранције

16.11.2013

Толеранција је  прихватање чињенице да су људска бића природно различита по изгледу, положају, говору, понашању, вредностима и имају право да живе и буду то што јесу’’

16.новембар у целом свету обележава се као Међународни дан толеранције и чоканска Хемијско-прехрамбена средња школа дала је свој допринос том важном датуму.Од Бога је дар бити другачији, бити свој и посебан...кажу стихови једне песме, али да ли ми данас у 21. веку знамо право значење  речи толеранција и јесмо ли као друштво довољно толерантни? Сигурно да нисмо. Сви смо свесни чињенице да је у нашем друштву у великој мери присутна нетолеранција и насиље, а да са друге стране јача уверење екстремиста да претњама и насиљем могу остварити своје циљеве. Против тога се морамо борити на разне начине. Један од њих је обележавање овога дана.

У средњој школи, поред уобичајених наставних активности, на часу разредног старешине  ученици су замољени да изразе своје мишљење и да кажу шта за њих значи толеранција. Ту смо наилазили на различите одговоре којима је заједничко да је толеранција поштовање других особа, њихових уверења и ставова. Ученице II/2 и IV/1 су направиле су пано који у фокус ставља толеранцију и њене највеће вредности: уважавање, прихватање различитости.

Остатак дана прошао је у лепој атмосфери. Обавезна одевна комбинација за тај дан биле су тренерке, a ученици су могли да се такмиче у одбојци и пикаду. Ирена Тот, ученица другог разреда, смер техничар за заштиту животне средине, рекла је како би овакви дани могли чешће да се организују, јер развијају посебну такмичарску и фер атмосферу. У одбојци су формирани тимови интересантних назива: „No Name“, „Hangover“, „Smiley“, „Јаић и синови“, „Мршаве коске“ и други. У напетоj и узбудљивој игри, уз велику подршку својих другара, у финалу су се нашле екипе: „Јаић и синови“ и „Hangover“, а победник је била  друга екипа из IV/2. Посебну пажњу привукао је наредни меч који се одиграо између победничке екипе „Hangover“ и екипе професора на челу са директором. Професoри су показали да су у доброј форми и одлични конкуренти, али је, ипак, уигранија екипа ученика извојевала победу. У учионици број 6 играо се пикадо, позитивна атмосфера, бодрење и навијање учинили су и ово такмичење занимљивим и веселим. У овом спорту  су се одлично показали, а у финалу су се нашли ученици:Балаша Лила и Илија Војиновић да би као победник изашла Лила.

Ученици су кроз ове активности показали да знају шта је фер-плеј, спортски дух, толеранција и праве вредности. Овакви дани ђацима су најдрагоценији и дуго остају у сећању, када сви, и професори и ученици, изађу из својих уобичајених улога и заједнички уживају у једноставности и лепоти игре.

 Фото1: Ученице испред паноа о толеранцији

O nama u slikama

Kontakt:

tel/fax +381/230-71-056
info@hpscoka.edu.rs
23320 Čoka
Moša Pijade 28.