Iskolakönyvtár

Sikereink

Az iskolánk részt vett a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokon

2012.10.11. -én Adán megkezdőtek a Szarvas Gábor Nyelművelő Napok. A könyvtár és a nyelvművelő egyesület nevében dr. Hódi Éva könyvtárigazgató és  egyesületi elnök köszöntötte a jelenlévőket.

A nyelvpályázat eredményhírdetésére az első napon került sor. A beérkezet pályaműveket dr. Hódi Éva, dr. Molnár Csikós László egyetemi tanár és Csincsik Rózsa középiskolai magyartanár alkotta zsüri birálta el és dijaszta. A pályázatot a középiskolások részére Magyar a szöveg, és mégsem értem! címmel hirdeték meg. Ebben a kategóriában iskolánk tanuloja, Jablonszki Anett a III. helyezést érte el. A pályázat arról szól, hogy a magyar nyelv már régota létezik, még a tatárjárások idején is képes volt megmaradni, ám mostanában anyanyelvünket igen nagy mértékben veszélyeztetik az idegen kifejezések, egyre jobban elszaporodnak a röviditések és ezeknek a dolgoknak köszönhetően a beszédünk néha már olyan, mint ha nem is magyar lenne.

A pályázatban találhatók peldák is az egykori és a mai beszélgetések összehasonlitására. Az is megemlitödik, hogy egyre több az olyan árúcikk, amely nem rendelkezik magyar használati utasitással csak az angol, a kinai, a német, az arab található a dobozokon mint ha magyar fogyasztó már nem is létezne. Kitér a hivatalos ügyek intézésével járó nyelvhasználati gondokra is, arra hogy a magyar nyelvet csak megszabott korlátok között tudjuk beszélni.

Rajtunk, fiatalokon áll vagy bukik anyanyelvünk jelene és jövöje is. Vigyázunk rá.

Rólunk képekben

Kontakt:

tel/fax +381/230-71-056
info@hpscoka.edu.rs
23320 Čoka
Moša Pijade 28.