Iskolakönyvtár

Cikk

Az ökológia ritmusa

2014/09/26

Pénteken, szeptember 26-án a csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola tanulói és tanárai megvalósították az iskola Diákparlamentjének  Recycle drum” (újrahasznosítható dob) elnevezésű projektjét, a csókai Active Független Ifjúsági Szervezetnek A fiatalok a törvény nevű programja részeként, az Ifjúsági és Sportminisztérium anyagi támogatásával.

A programokat a Csóka Művelődési és Oktatási Központ épületének udvarában rendezték meg.

A rendezvény oktató-nevelői jellegét Jelena Komljenović, a Diákparlament koordinátora ismertette. Elmondta, hogy már harmadik éve szerveznek olyan programokat, melyeknek célja a fiatalok aktivitásának, a multikulturalizmusnak, az etikai és esztétikai normáknak, az egészséges életmódnak a népszerűsítése. Az idén a környezetvédelmet választották témául. Ez egyben egy humanitárius rendezvény is volt, mert az újrahasznosított anyagokból készült tárgyakat Obrenovacra küldik.

A negyedikes tanulók Novica Dragoljević és Szajkó Ferenc szakácsok irányításával szerb és magyar nemzeti eledelnek számító lakodalmas káposztát (négyféle hússal) és szegedi gulyást főztek.

Horváth Bábinszki Ildikó tanárnő, mikrobiológus, A szilárd hulladék és annak újrahasznosítása címen tartott előadást. E témához kapcsolódva Irena Tot és Balassa Lilla tanulók szerb és magyar nyelven érdekes bemutatót tartottak.

– Az ilyen előadásokon a tanulók jobban figyelnek, mint az iskolai órákon, és közvetlenebb a tanár-diák kapcsolat is – mondta a tanárnő.

A zenei műhely vezetője Kis Juhász István – Hena adai zenész, dobos volt. Ő minden résztvevőnek egy műanyag edényt és ütőt adott, és közösen eljátszottak három zeneszámot. A dobolás, a ritmus mindenkit magával ragadott, fergeteges hangulat kerekedett. A közös zenélés után Hena és tanítványai, a Csonka fivérek, az érdeklődőket beavatták a dobolás rejtelmeibe.

A rendezvényen kitűnő volt a hangulat, mindenki jól érezte magát. Végezetül köszönő okleveleket és ajándékokat adományoztak azoknak, akik hozzájárultak e projekt sikeres kivitelezéséhez.

M.M.I. / Csókai Krónika 2014. október

Rólunk képekben

Kontakt:

tel/fax +381/230-71-056
info@hpscoka.edu.rs
23320 Čoka
Moša Pijade 28.